Näytelmä Terijoella kertoo matkailukesästä 1933

20.3.2017

Terijoella Pirkko Hämäläinen_Jussi Johnsson_kuva Ari Nakari_403x241.jpgHelena Anttosen kirjoittama ja ohjaama näytelmä Terijoella saa kantaesityksensä lauantaina 25. maaliskuuta klo 19 Lappeenrannan kaupunginteatterissa. Odotettu draama eksoottisesta rajaseudusta täydentää juhlavuoden ”Me suomalaiset” -sarjaa Suurella näyttämöllä.

Näytelmän skenografia on Tarja Jaatisen käsialaa ja rooleissa esiintyvät Helka Periaho, Pirkko Hämäläinen (vierailija), Jussi Johnsson, Marja-Liisa Ketola, Stella Laine, Sami Lanki, Turo Marttila, Seppo Merviä, Aija Pahkala, Samuli Punkka, Eero Rannio sekä avustajina Leevi Lehtonen ja Topias Vitikainen.

Näytelmässä eletään kesää 1933. Terijoen hiekka kutsuu ja pitsihuvilat täyttyvät matkailijoista. Leskirouva Alman täysihoitolassa niin kesävieraat kuin paikkakuntalaiset elävät saman katon alla, verannoilla ja rannalla.

Yhdelläkään menetetyn Karjalan paikkakunnalla ei ole nimessään niin nostalgista kaikua kuin Terijoella. Terijoen löysivät 1800-luvun lopulla rikkaat venäläiset, jotka rakennuttivat rannalle yli 10 000 datshaa eli huvilaa. Suomen itsenäistyttyä vuonna 1917 Terijoki jäi rajan tälle puolelle, datshat tyhjenivät ja kukoistava palveluelinkeino loppui, kunnes suomalaiset keksivät Terijoen 1930-luvulla ja matkailu elpyi. Varsinkin taiteilijat hakeutuivat lomanviettoon edullisiin huviloihin ja täysihoitoloihin.

– Pohjolan Riviera, maanpäällinen paratiisi, helmi heleän lahden, unelma ennen myrskyä, pitsihuviloiden kultaranta, taiteilijoiden kesäkoti ja maailmojen raja. Millä kaikilla nimillä Terijoen taianomaista laatua ja muistoa onkaan yritetty määritellä? Käsikirjoittaja-ohjaaja Helena Anttonen miettii.

– Kultareunaisissa muistelmissa saattaa unohtua, että Terijoki on myös poliittisten jännitteiden paikka, kahden maailman raja. Sen suomalainen kausi, lyhyt neljännesvuosisata mahtuu kahden maailmansodan väliin, Anttonen muistuttaa.

Nyt nähtävä Terijoella-näytelmä on kypsynyt kirjoittajansa mielessä pitkään.

– Olin siirtymässä Kajaanista Lappeenrannan kaupunginteatterin johtajaksi vuonna 1995 ja listasin itselleni ohjelmistoideoita: lue Laila Hietamiehen Lappeenranta-sarja, käy Wolkoffin talossa ja tutustu aiheeseen Terijoki. Terijoesta kertova näytelmä sai odottaa pisimpään, 22 vuotta, Anttonen kertoo. Nyt tuo trilogia on valmis.


Helena Anttonen
Terijoella

Kantaesitys 25.3.2017 klo 19 Lappeenrannan kaupunginteatterin Suurella näyttämöllä


Rooleissa Pirkko Hämäläinen (vierailija), Jussi Johnsson, Marja-Liisa Ketola, Stella Laine, Sami Lanki, Turo Marttila, Seppo Merviä, Aija Pahkala, Helka Periaho,
Samuli Punkka, Eero Rannio sekä avustajina Leevi Lehtonen ja Topias Vitikainen

Käsikirjoitus ja ohjaus Helena Anttonen (vierailija)
Lavastus ja puvut Tarja Jaatinen (vierailija)
Valosuunnittelu Timo Hämäläinen
Äänisuunnittelu Olli-Pekka Pyysing
Flyygeli nauhalla Tuula Hirvenoja
Tanssiaskeleet Timo Sokura
Peruukit, kampaukset, maskeeraus Sari Rautio, näytöksissä apuna Pinja Ruokolainen
Lavasteiden rakennus Seppo Ihalainen, Jukka Malaska, Vesa Hulkkonen, Esko Tiainen, Alssi Astikainen, Kari Sillankorva
Pukujen valmistus Päivi Hanttu-Lindström, Anu Hovi, Päivi Saarimäki
Tarpeisto Sirpa Tervo, Riikka Pulkkinen
Valot Timo Hämäläinen, Topi Jukka, Petri Mättö
Äänimies Marvin Martin
Näyttämömestarit Kirka Haikonen, Matti Sirkiä
Näyttämömiehet Vesa Hovi, Matti Jarva
Kuiskaaja-tarpeistonhoitaja Laura Suoniitty
Järjestäjä Jari Seppälä / Jani Kassinen
Pukuhuolto Eva Eronen

Esitysoikeus: Agency North / Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat

Lehdistökuvat:
Kuvat Ari Nakari. Ladattavissa osoitteesta http://kuvapankki.ekarjala.fi/main.php?g2_itemId=25458

Lisätietoja:
Teatterinjohtaja Timo Sokura, puh. 040 670 0508
timo.sokura@lappeenranta.fi

Kuvateksti: Terijoella – Pirkko Hämäläinen ja Jussi Johnsson
Kuva: Ari Nakari