Karhunpentu

Karhu (Ursus arctos)

Tässä pari faktaa karhuista:

Karhu on Euroopan suurin petoeläin. Ne ovat kaikkiruokaisia ja syövät marjoja, viljoja, kalaa, hyönteisiä, lintuja ja nisäkkäitä. 70 % karhun ravinnosta on muuta kuin lihaa.

Karhu on Suomen kansalliseläin ja niitä elää kaikkialla muualla Suomessa, paitsi Ahvenanmaalla.

Karhun pituus on 135–250 cm ja se painaa 60–300 kg. Karhut liikkuvat pimeän aikaan. Karhun turkki on todella pehmeä ja paksu, mikä tekee siitä pullean näköisen. Karhujen korvat ovat pienet ja pyöreät. Karhujen turkkien väri vaihtelee vaaleanruskeasta kellanruskeaan. Ne menevät talviunille syys-maaliskuussa.

Muuta mielenkiintoista:

Karhulle on annettu monia erilaisia nimiä, esimerkiksi kontio, mesikämmen ja otso. Karhu on ollut muinaissuomalaisille pyhä ja arvostettu eläin.

In English: Bears are omnivorous. 70% of the bears diet is other than meat. Bears are the Finnish national animal, and they live everywhere except in Ahvenanmaa. The bears are 135-150cm high and they weigh 60-300kg. The bears move in the dark. The bears are Europe's biggest predators. The bear’s fur is soft and fluffy and therefore it makes them look plump. The bear’s ears are small and round. The bear’s fur varies from light brown to tawny. They hibernate from September to March.

Something interesting:

Bears can be called with different nicknames like kontio, mesikämmen and otso. For ancient Finn the bear was holy and valued.

Lähteet/Sources
https://www.suurpedot.fi/lajit/karhu.html
https://wwf.fi/elainlajit/karhu/

Made by/Tekijät: Majliina Kasanen, Noora Hiltunen ja Kaisa Halonen Voisalmi school, Voisalmen koulu
Kuva/Picture: Laura Karjalainen