Siili ja tammenterho

Tekijät: Stella Hirvikallio, Elsa Karjalainen ja Vivia Liira
(Lappeenrannan steinerkoulun 4. luokka)

Siili (Erinaceus europaeus)

Siilit ovat kupolimaisia muodoltaan. Sillä on yli 6000 onttoa piikkiä selässään. Madot, etanat, turilaan toukat ja muut ötökät ovat siilin ravintoa. Siilit ovat lihansyöjiä. Ne voivat käydä myös hiiren tai linnunpoikasen kimppuun.


Siili kävelee ja juoksee. Se liikkuu usein nykäyksin ja pysähtyy usein haistelemaan ilmaa. Siili on tavallisesti hiljainen. Etsiessään ruokaa se tuhisee ja paritellessaan se on äänekkäämpi.

Miten ihminen voi auttaa siilin talvehtimista?

Ihminen voi rakentaa laudasta talvipesän. Lautoja ei pidä maalata. Myös uuden laudan tuoksua siili vierastaa, joten parasta on käyttää vanhaa lautaa. Pesän seinien leveys ja korkeus ovat korkeintaan 40 cm. Katon on hyvä olla vinokatto, jotta vesi ja lumi valuvat pois. Katon ja seinän väliin jätetään tuuletusrako, muuten pesässä on liian kosteaa. Oviaukolle laitetaan putki, jonka halkaisija on noin 10–15 cm. Se pitää kissat ja muut siilien vihamiehet loitolla. Pesän pohjaksi laitetaan ensin kerros soraa ja sen jälkeen turvetta imemään kosteutta. Pesä täytetään kattoon asti kuivilla lehdillä ja kuivalla heinällä.