Jan Saariniemi

Esittely

Jan Saariniemi opiskelee Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa ja työskentelee LTKY:n hallituksessa yrityssuhde- viestintävastaajana.

Teatterissa kiinalaisen miehen kanssa

Kirjoittanut Jan Saariniemi  Luotu 11.04.2016

Kello oli tasan kaksi perjantaina 1.4. kun Zheng Zhang saapui Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunnan (LTKY:n) kahvihuoneelle, olimme sopineet tapaavamme täällä. Zheng on eräs LUT:in kiinalainen vaihto-opiskelija, jonka kanssa minulla oli yllätysdeitit. Päivän aktiviteettina olivat buffet-päivällinen opiskelijaystävällisessä Ravintola Centressä ja Lappeenrannan teatterin kovasti mainostama teatteriesitys Kolmen pennin ooppera.

Kummatkin näistä sijaitsevat näppärästi IsoKristiinassa, mikä kävi minulle hyvin, sillä päivällisen ja teatteriesityksen välissä oli joka tapauksessa tiedossa hieman joutoaikaa. En usein mene teatteriin kiinalaisen miehen kanssa, mutta kun menen, menen ravintolan kautta kolmen tunnin teatteriesitykseen. Minun nimeni on muuten Jan.

Ooperan_juliste.jpg

Koska nykynuoriso on tunnetusti laiskaa ja teknologia mahdollistaa bussiaikataulun selvittämisen verkosta, katsoin puhelimella ”Lappeenrannan bussit”-applikaatiosta seuraavan bussin kaupunkiin. Tätä on nyt pakko vähän ylistää, koska näitä digipalveluita on kehitetty rutkasti viimeisen vuoden aikana. Eikä aikaakaan kuin yliopiston kansainväliset vahvistukset, italialaissuomalainen ja kiinalainen mies matkaavat kaupunkiin. Saavumme kolmeksi Ravintola Centreen. Ravintola tarjoaa 20 %:n alennuksen klo 13:00–15:00 välillä lounastaville ja muina aikoina voimassa on 10 %:n opiskelija-alennus kaikista tuotteista.

Oma_kuva.jpg

Figure 1: Zheng ja meikä Centressä

Buffet oli todella hyvä ja monipuolinen, kuten aina tähän mennessä syödessäni Centressä. Siellä tulee pakostakin mieleen usein italialainen keittiö; maut ovat raikkaita sekä tavallaan yksinkertaisia ja selkeitä. Mielestäni italialaisen ruuan salaisuus onkin hyvät raaka-aineet. Kun raaka-aineet ovat ”qualità eccelente” eli laadukkaita, kokkauksessa on vaikea mennä pieleen. Mielestäni tämän buffetin ehdoton ykkönen oli vuohenjuusto- ja pinaattipiiras, mitä olisi varmasti myös italialainen mummoni kehunut hyväksi. Zheng taas ihastui pannacottaan, Italialaista sekin.

Teaterin_tila.jpg

Figure 2: Puitteet kunnossa. Uuden karheat tilat IsoKristiinan ylimmässä kerroksessa. Myös maisemat ylhäältä olivat mahtavat.

Meillä oli Zhengin kanssa hyvin aikaa tutustua IsoKristiinaan. Katsastimmekin ostoskeskuksen läpikotaisin ja suoritimme hieman ”ikkunaostelua”, koska tosiasiassa kumpikaan meistä ei tarvinnut mitään. Lisäksi ikkunaostelu on minun opiskelijakukkarolleni huomattavasti järkevämpää kuin päätön törsäily. Opiskelijoiden tuloilla voi esittää rikasta noin sen päivän, jonka jälkeen aktivoidaan pyton-geeni ja toivotaan eilisen voileivän pitävän täynnä vielä seuraavat kaksi päivää.

Pyton-geenit meinasivatkin aktivoitua, kun kellokaupassa löysin ”rakkautta ensi silmäyksellä”- kelloni, jota myyjä vielä yritti tarjota minulle tarjoushintaan. Poistuimme lopulta tyhjin käsin, valitettavasti.

Ennen teatterin alkua kävimme vielä Alkossa, jossa Zhengin kanssa katselimme vähän viinejä. I have to say, melko hienostunutta menoa. Itse jatkoin ikkunaostelua.

Oma_kuva1.jpg

Figure 3: Yritin saada naisseuraa mukaani teatteriin. Päädyin teatteriin kiinalaisen miehen kanssa. Not bad. Olimme juuri valmistautumassa h-hetkeen.

Seitsemältä teatterin ovet avautuivat ja pääsimme viimein saliin. Esitys oli loppuunmyyty. Esitys ei tosin välttämättä ollut suunnattu nuoremmalle kohdeyleisölle, sillä meidän lisäksi alle 25-vuotiaita oli kaksi. Pidimme molemmat esityksestä kovasti, vaikkakin esitys oli suomeksi ja Zheng lähinnä fiilisteli musikaaliosuuksia. Väliajalla ja lopussa kävimme oikein perusteellisesti läpi esityksen sisältöä. Kolmen pennin ooppera on tarina erilaisista laitapuolenkulkijoista ja siitä kuinka ahneus ja rahanvalta vääristävät moraalia. Tarinan miljöinä ovat mm. bordelli, kerjäläisten vaatetusliike ja vankila. Päähenkilöinä toimivat kerjäläisbisneksen omistajapariskunta, heidän tytär ja tyttären uunituore aviomies. He kaikki ovat muuten moraalittomia rikollisia. Kertoisin kernaasti esityksestä enemmän, mutta jätän lopputarinan mahdollisille katsojille

nayttelyn_kuva.jpg

Figure 4: Vähän esimakua. Näyttely on aivan huikeaa ja roolihahmojen persoonat mielenkiintoisia.

Ilta oli kokonaisuudessaan huikea ja mukavaa vaihtelua opiskelijaelämälle. Välillä on hienoa poistua Skinnarilan korvesta sivistyksen pariin ja nauttia ilta ulkona. Tulen toistekin. Opiskelijoiden liput maksavat vain 12 euroa teatterin lippuluukulta ennen esitystä.