Marras-joulukuun vaihteessa järjestettävän Ja Kitara soi -festivaalin teemana kohtaamiset

31.10.2018

Lappeenrannassa 17. kertaa järjestettävä Ja Kitara Soi -festivaali ilahduttaa jälleeen marras-joulukuun vaihteessa. Festivaali konsertteineen tuo mukanaan musiikinystävien iloksi kotimaista ja kansainvälistäkin huippuluokan musiikkiosaamista.

Festivaalin taiteellinen johtaja Jyrki Myllärinen kertoo, että tämän vuoden ohjelmisto on rakennettu kohtaamisten ympärille.

– Toivon, että mahdollisimman moni kuulija pääsee nauttimaan festivaalin konserteista ja niissä tapahtuvista kohtaamisista.

Jukka Tiensuu_381x252.jpgAvajaiskonsertti järjestetään torstaina 29.11 klo 19 Raatihuoneella, ja siinä keskitytään säveltäjämestari Jukka Tiensuun kitaralle säveltämään musiikkiin. Omaggio a Jukka Tiensuu tarjoilee yleisölle soolo- ja kamarimusiikkiteoksia. Festivaaliteeman hengessä myös itse säveltäjä saapuu mukaan musisoimaan. Tiensuun lisäksi konsertissa soittavat Jyrki Myllärinen, Veli Kujala (harmonikka), Eija Kankaanranta (kantele), Markus Hohti (sello) ja Hanna Hohti (alttoviulu).

– Tiensuu on aikamme merkittävimpiä suomalaisia uuden musiikin säveltäjiä. Hänen musiikkinsa on sopivan vallatonta ja riittävän mielikuvituksellista. Siten se sopii aivan kaiken ikäisille kuulijoille.

– Tiensuun konsertissa musiikki on hyvin kommunikoivaa ja monitahoista ja jossain tilanteissa myös teatraalinen elementti on vahvasti läsnä, Myllärinen kuvailee.

Teatteri ja musiikki kohtaavat perjantaina 30.11. klo 19 Raatihuoneella. Lavan valloittaa puolestaan cembalisti-näyttelijä Elina Mustonen, joka esittää valloittavan musiikkiteatterimonologin Jouex-Molièren matkassa. Musiikkina kuullaan Molièren itsensä musiikillisia yhteistyökumppaneita J.B. Lullya ja M.A. Charpentieria sekä Louis ja François Couperia, J.H. d’Anglebertia sekä J.B. Forquerayta.

Musiikkiteatteriesitys on syntynyt Mustosen, ohjaaja Johanna Freundlichin sekä visualisoija Nina Mansikan yhteistyönä.

– Esityksen leikillisenä tavoitteena on tehdä 1600-luvulla eläneen ranskalaisen näytelmäkirjailijan Molièren tuotanto tutuksi tunnissa. Esityksen aikana estradille kirmaavat Molièren itsensä lisäksi hänen tunnetuimmat henkilöhahmonsa.

– Suurelle yleisölle parhaiten cembalistina tunnettu Elina Mustonen on opiskellut näyttelemistä Royal Academy of Dramatic art -korkeakoulussa Lontoossa, joten hänen näyttelijäntaitonsa ovat taatusti kohdallaan, samoin hänen kansainvälisesti ylistetty cembalon soittonsakin, Myllärinen sanoo.

Lauantaina 1.12. klo 19 annetaan kiinnostuneille mahdollisuus kohdata muu yleisö lavalta käsin, kun Galleria Pihatossa järjestetään Lava on vapaa -tilaisuus. Kiinnostuneiden lisäksi ilmaistapahtumassa esiintyvät La Chimera- orkesteri, Jyrki Myllärinen ja yllätysesiintyjät.

Ja Kitara Soi -festivaali huipentuu sunnuntaina 2.12. klo 16 Lappeen Marian kirkossa upeaan, argentiinalaiseen kreolimessuun. Se tuo yhteen Etelä-Karjalan klassisen kuoron ja argentiinalaisen, vanhaan musiikkiin erikoistuneen La Chimera -yhtyeen. Etelä-Karjalan klassista kuoroa johtaa konsertissa virolainen Toomas Kapten.

Konsertissa kuullaan argentiinalaisen säveltäjän Ariel Ramirézin herkkä ja koskettava messu, Misa Criolla, joka on ihastuttanut kuulijoita ympäri maailmaa sävellysvuodestaan 1964 asti. Messun levytyksiä on myyty miljoonia kappaleita. Se teki säveltäjästään hetkessä kansainvälisen tähden.

Misa Criolla oli aikanaan aivan ensimmäisiä ei-latinankielisiä katolilaisia messuja. Tätä konserttia kannattaa tulla kuuntelemaan kauempaakin, sillä argentiinalainen kreolimusiikki syntyperäisten argentiinalaismuusikoiden tulkitsemana on harvinaista herkkua ja konsertti kokonaisuutena takuuvarma musiikillinen elämys., Myllärinen hehkuttaa.

Liput torstain, perjantain ja sunnuntain konsertteihin ovat myynnissä. Peruslippu kustantaa 20 euroa, eläkeläisten, opiskelijoiden, työttömien ja lasten liput maksavat 10 euroa. Galleria Pihaton tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton tilaisuus.

Lippuja voi hankkia ennakkoon asiakaspalvelukeskus Winkistä (Villimiehenkatu 1) ja Lippupisteen myyntipisteistä ja verkkosivustolta. Konserttipaikoilla ovilipunmyynti alkaa tuntia ennen konserttia.

Kuva: Jukka Tiensuu esiintyy Ja Kitara Soi -festivaalin avajaiskonsertissa Raatihuoneella torstaina 29.11. klo 19.

Lisätietoja:

Taiteellinen johtaja Jyrki Myllärinen, puh. 046 524 0323

Lappeenrannan kaupungin tapahtumatoiminnan koordinaattori Jorma Kallio,
puh. 0400 155 597, jorma.kallio(a)lappeenranta.fi

Tarkempi ohjelma ja lisätietoa: http://www.lappeenranta.fi/fi/Palvelut/Tapahtumat/Ja-Kitara-Soi