Pyöräilyviikko rantautuu jälleen Lappeenrantaan 6.–15.5.2022 – polkaise mukaan tapahtumiimme

2.5.2022

Valtakunnallinen Pyöräilyviikko rantautuu jälleen Lappeenrantaan. Eri toimijoiden yhteistyössä järjestettävä viikko tuo asukkaat yhteen pyöräilyn ääreen Saimaan rannalle. Viikolla levitetään jälleen pyöräilyn ilosanomaa: kannustetaan asukkaita pyöräilemään ja tutustumaan lajiin erilaisten tapahtumien ja tempausten avulla. Kaksi kypäräpäistä pyöräilijää Lappeenrannan satamassa.

Arvojensa mukaan rohkeasti, yhdessä ja eteenpäin katsova Lappeenranta on loistava pyöräilykaupunki, joka panostaa kestävään liikkumiseen. Kaupungista löytyykin lähes 280 kilometriä kevyen liikenteen väyliä kaupunkimatkoihin ja pidempiin maisemareitteihin. Pyöräily tukee myös kaupungin tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

Viikko starttaa jo perjantaina: kaupunkipyöräajelua veloituksetta

Lappeenrannassa Pyöräilyviikon avaa perjantaille 6.5. osuva kaupunkipyöräpäivä, jolloin Lappeenrannan kaupunkipyöräoperaattori KaaKau Oy tarjoaa kaikki alle tunnin kaupunkipyörämatkat veloituksetta.

Lappeenrannassa on kesäisin käytössä yli 30 kaupunkipyöräasemaa ja 120 kaupunkipyörää.

Kaupunkipyörät ovat helppo tapa liikkua Lappeenrannassa. Jos ei ole vielä kokeillut kaupunkipyöriä, niin kaupunkipyöräpäivän kampanja on hyvä tilaisuus siihen!

Lakesin Spring Party kokoaa kaupunkilaiset yhteen – pyöräilyteema vahvasti mukana

Lauantaina 7.5. Lakes ry:n järjestämä Spring Party kokoaa eri toimijoita yhteen keskustaan. Tapahtuma tuo kaupunkiin keväistä karnevaalihumua Marianaukiolla ja Keskuspuistossa.

Kaksi riksaa ja Punaisen ristin vapaaehtoisia Marianaukiolla.Lappeenrannan pyöräilijät järjestävät tapahtumassa Valtakunnallisen pyöräilyviikon kunniaksi lasten pyöräilyradan. Tuo mukaan oma pyörä ja kypärä! Perheitä kannustetaan saapumaan tapahtumaan polkupyörillä. Lisäksi tarjolla on pikahuollot kaikkiin pyöriin eli ilmaa renkaisiin ja öljyä ketjuun. Tilaisuudessa esitellään myös kyläpyöräilyä, kesän pyöräilytoimintaa ja alueen pyöräilyreittejä.

SPR LPR:n osaston Piristäjäpalvelun Riksa kyydittää kävijöitä tapahtumassa ja muistuttaa tärkeästä asiasta:
”Pyöräily kuuluu kaikille, vaikka sitten kyydissä istuen.”

Lappeenrannan kaupungin liikuntatoimen infopisteeltä löytyy tietoa kesän liikunnallisesta ohjelmasta ja pyöräilyviikosta. Paikalla on myös kirjastoauto Willitys.

Lue lisää tapahtumasta täältä.

Koko perheen kuusipäiväinen Kyläpyöräily kutsuu tutustumaan kyliin

Kyläpyöräily on lappeenrantalainen rento koko perheen pyöräilytapahtuma, jossa kierrellään Lappeenrannan kylillä pyöräillen. Kyläpyöräilyssä jokainen valitsee vapaasti reittinsä, matkansa ja vauhtinsa. Osallistujat voivat osallistua myös arvontaan vastaamalla kyliltä löytyviin kysymyksiin.

Lappeenrannan Pyöräilijät järjestää perinteisen Kyläpyöräilyn Pyöräilyviikolla 10.–15.5. Lappeenrannan Pyöräilijät kannustaa yhdessä kyläyhdistysten, aktiivisten kyläläisten sekä paikallisten yritysten kanssa kaikkia lappeenrantalaisia mukaan Kyläpyöräilyyn.

”Vuonna 2022 Kyläpyöräily on entistä ehompi! Mukana on runsaasti nähtävyyksiä sekä valmiita reittiehdotuksia. Lisäksi tapahtuma kestää nyt tiistaista sunnuntaille eli aikaa kylien kiertelyyn on ruhtinaallisesti! Kannustamme myös lapsiperheitä mukaan Kyläpyöräilyyn erityisille perhereiteille.”

Katso lisätiedot ja rullaa mukaan

Taipalsaarella järjestetään kaikkien yhteinen kyläpyöräily lauantaina 7.5. Katso kohteet kunnan verkkosivuilta.

Pyöräile elämysten äärelle: taidepyöräily, tarjoushintaisia lippuja ja näyttely keskustassa

Lappeenrannan kaupungin kulttuuritoimijat ovat tänä vuonna mukana pyöräilyviikossa.

Lappeenrannan museot järjestää Taidepyöräilyn ke 11.5. klo 18.

Rauhallista vauhtia etenevällä retkellä kierretään katsomassa kaupungin julkisia taideteoksia Lappeenrannan keskustan ja Lauritsalan alueella.

– Kaikille avoin pyöräretki lähtee Pusupuiston Rakuuna-patsaalta ja päättyy poliisiaseman Muikut-teokselle. Matkan pituudeksi tulee noin 15 kilometriä ja matkalla käydään läpi noin 10 kohdetta, pääpaino on uusimmissa julkisen taiteen teoksissa, kertoo Lappeenrannan Taidemuseon amanuenssi, pyöräretkeä vetävä Mikko PirinenOransseja kaupunkipyöriä parkissa.

Lappeenrannan kaupunginteatterin pyöräilyviikolla 6.–15.5. järjestettäviin esityksiin saa 5 euron alennuksen perushintaisesta lipusta, jos lippua saapuu ostamaan pyöräillen. Alennus koskee normaalihintaista lippua ja sen saa ostaessa lipun Winkistä ajalla 6.–15.5. Pyöräilykypärä oikeuttaa alennukseen ja yhtä kypärää vastaan saa lunastaa kaksi lippua. 

Pyöräilyviikolla ensi-iltaan tulee lukioteatterin esitys Tunteellinen kone. Tarjoushintaisia lippuja saa kaupunginteatterin seuraaviin esityksiin:

Tunteellinen kone                   07.05. klo 19 (Ensi-ilta) / 10.5. klo 11 ja 19 / 12.5. klo 11 ja 19
Kenttä                                     13.05. klo 18.30 / 14.5. klo 13.30                   
Amadeus                                13.05. klo 19 / 14.5. klo 13

Tutustu teatterin ohjelmistoon.

Kaupunginorkesteri järjestää pyöräilyviikolla konsertin Romanttinen kevätyö, johon saa tarjoushintaisia lippuja samoilla ehdoilla kuin teatterin esityksiin. Konsertti järjestetään ke 11.5. Lappeenranta-salissa klo 19. Tarjouslippuja saa myös kevään viimeiseen konserttiin Kohti kesän äänimaisemia, joka järjestetään 18.5.

Pyöräilyviikon hengessä voi myös intoutua pyöräilemään viimeksi mainittuun konserttiin, joka järjestetään Taipalsaaren kirkossa. Matkaa keskustasta tulee noin 15 kilometriä upeissa järvimaisemissa.

Tutustu konserttien solisteihin ja ohjelmiin.

Lastenkulttuurikeskus Metkun tiloihin voi Pyöräilyviikolla polkea ihailemaan pop up -näyttelyä ”Tee ekoteko, se on hyvä veto” kuvataiteilija Tiinalotta Särmölän sarjakuvista. Näyttely on auki arkisin klo 10–14 osoitteessa Snellmaninkatu 2.

Tietoa ja näyttelyitä Pyöräilyviikolla kirjastolla ja verkossa

Lappeenrannan pääkirjastolle on tulossa Pyöräilyviikon ajaksi nähtäville aiheeseen liittyvää materiaalia: kirjoja pyöräilystä, pyöräretkistä ja huollosta voit lainata kirjastoista. Pääkirjastolta voit myös lainata viikoksi polkupyörän.

Tietoa pyöräilystä tarjoaa myös kaikille kiinnostuneille avoin ja ilmainen valtakunnallisen Pyöräilyviikon webinaari pyöräilyn ja pyörällä kulkemisen turvallisuudesta, joka järjestetään ma 9.5. Tutustu webinaariin tästä.

Lappeenrannan Pyöräilijät tarjoaa ohjelmaa koululaisille

Lappeenrannan Pyöräilijät järjestää Pyöräilyviikolla toimintaa koululaisille.

Lappeenrannan koulut ja Lappeenrannan Pyöräilijät järjestävät tänä keväänä kolmatta kertaa koulujen yhteisen pyöräilykilpailun. Kisat järjestetään 12.5. klo 8­–12 Kimpisen Urheilukeskuksessa. Lue lisää kisasta tästä.

Lappeenrannan Pyöräilijöiden Junnupyöräily aloitetaan toukokuussa keskiviikkona 11.5. Toiminta koostuu keskiviikkoisista harjoituksista sekä syyspuolelle sijoittuvasta retkestä. Ilmoittautuminen on auki täällä.

Turvallinen ja terveellinen tapa liikkua vihreässä Lappeenrannassa

Pyöräilyviikon 2022 teema on “Jokaisella on oikeus turvalliseen pyöräilyyn”.

– Oikeat varusteet ovat turvallisen pyöräilyn perusta. Muistetaan siis kaikki käyttää kypärää sekä tarkistaa että pyörässä on toimivat jarrut ja pidetään silmät ja korvat auki liikenteessä, Lappeenrannan kaupungin liikuntapalvelupäällikkö Anna Seppänen muistuttaa.

– Valtakunnallisessa Pyöräilyviikossa on myös kivoja teemapäiviä, joihin kannustan eri tahoja tarttumaan, esimerkiksi ”pyörällä treeneihin, kauppaan tai töihin -päivät. ” Seppänen lisää.

Pyöräily on terveyttä edistävä, halpa ja usein myös nopea tapa liikkua kaupungissa. Lisäksi fillaroimalla säästää rahaa sekä vähentää liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä.

Pyörien pysäköinti on myös ilmaista. Lappeenrannan kaupunki laatiikin parhaillaan pyöräpysäköinnin kehittämisohjelmaa, jonka tavoitteena on kannustaa asukkaita kestävään liikkumiseen.

Kaupunki kysyy nyt verkkokyselyn välityksellä Lappeenrannassa pyöräilevien ajatuksia pyöräpysäköinnin nykytilasta ja kehittämisestä. Kysely on avoinna 15.5. asti.

Pyöräily esillä myös oppilaitoksissa ja varhaiskasvatuksessa

Pyöräilyviikkoa vietetään jälleen myös Lappeenrannan kouluissa ja varhaiskasvatuksessa, Pyöräilyviikon teemapäivien mukaan. Oppilaita ja henkilökuntaa kannustetaan osallistumaan teemapäiviin ”Pyörällä töihin” ti 10.5. sekä ”Pyörällä kouluun” ke 11.5. Pyöräilyn ilosanomaa kouluissa edistävät myös harrastevinkkarit. Varhaiskasvatukseen pyöräilyä tuovat sporttarit, jotka ovat ideoineet päiväkodin arkeen ja pihoille pyöräilyyn liittyvää tekemistä.  

Ammattiopisto Sampolla toimii tiistaina ja keskiviikkona pyöränhuoltopiste sekä taitoajorata kahdessa eri rakennuksessa. Lukioissa löytyy myöskin pyöränhuoltopiste sekä taitoratapiste: keskiviikkona 11.5. Kimpisessä, torstaina 12.5. Lyseolla.

#myöpyöräillää #pyöräilyviikkolpr22

 

Lisätiedot:

Lappeenrannan kaupunki
Anna Seppänen
Liikuntapalvelupäällikkö
p. 040 513 8140 
anna.seppanen@lappeenranta.fi

Lappeenrannan Pyöräilijät
Matti Pesu
Puh. 040 534 0455
mattipesu@gmail.com