Rantaraitti – kaikkien raitti

Kauniille, Saimaan rantoja myötäilevälle ulkoilureitille, Rantaraitille pääsee aivan Lappeenrannan keskustan tuntumasta. Yhteensä 14,8 kilometriä pitkälle raitille voi mennä monesta eri kohtaa, ja raitti poikkeaa välillä kiertämään myös pieniä lenkkejä. Pääreitti Myllysaaren uimarannalta Skinnarilan Tervahaudanpuistoon on noin 10 kilometriä.

Rantaraitin opaskartta.pdf

Tietoa Rantaraitista

Rantaraittia on rakennettu osissa yli 10 vuoden ajan. Vuoden 2018 syksyllä raitille rakennettiin viimein koko raitin yhdistävä kilometrin pituinen pätkä ja näin se valmistui yhtenäiseksi reitiksi. Niin kaupunkilaiset kuin turistitkin ovat ottaneet Rantaraitin aktiivisesti käyttöönsä ja raitti on saanut paljon kiitosta. Rantaraitille on tulossa vuonna 2020 opasteviitoitus.

Raitti on Myllysaaresta Palloon asti pääosin asvaltoitua. Pallon liikenneympyrästä Skinnarilaan ulottuva seitsemän kilometrin matka on kivituhkapäällysteistä, lukuun ottamatta pitkää puusiltaa, joka ylittää muinaisrannan merkkinä olevan, jääkauden aikana kehittyneen kivikon sekä lähdealueen. Silta tekee koko Rantaraitista esteettömän. Raitilla voikin liikkua monella tavalla; kävellen, juosten, pyörällä, rollaattorilla tai pyörätuolilla. Raitti on sopiva kaikenikäisille ja -kuntoisille liikkujille.


Rantaraitille voi lähteä myös pidemmäksi aikaa retkeilemään, sillä raitin varrella on useampi levähdyspaikka pöytineen ja penkkeineen. Raitilta löytyy luonnonvesilähde, josta voi hakea raikasta lähdevettä juotavaksi. Tehokkaampaa liikuntaa kaipaavalle Rantaraitin varrelta löytyy ulkokuntoilupaikkoja sekä kuntoportaat.

Rantaraitti on hyvin omalaatuinen luontokohde, koska sen varrella voi nauttia upeasta Saimaasta, mutta kokea myös monimuotoisen ja rehevän lehtometsän muinaisranta-alueineen. Raitin varrella asuu monia eläinlajeja, kuten liito-orava, valkoselkä- ja pikkutikka, kuhankeittäjä sekä lepakkolajeja. Lisäksi raitin varrelta löytyy 13 luontotaulua, jotka kertovat alueen metsästä, puustosta ja kasvillisuudesta.

Rantaraitti on valaistu, mutta sillä ei ole talvikunnossapitoa.


"Tarinoita rantaraitilta" - Rantaraitin historiaopas johdattaa alueen menneisyyteen mobiilioppaan muodossa. Opas kattaa kohteita Pallon liikenneympyrän ja Skinnarilan väliseltä alueelta. Mukana ovat niin Saimaan soutulaivasto kuin Huhtiniemen arvoituksellinen luulöytö. Historiaopas löytyy Tarinasoittimen mobiilioppaasta. Linkki oppaaseen löytyy myös rantaraitin luontopolun varrella sijaitseviin kyltteihin kiinnitetyistä QR-koodeista. Opas toimii parhaiten mobiililaitteen selaimella. Kohteisiin voi tutustua kokonaisuutena tai yksittäin, ja opasta voi lukea missä vain, rantaraitilla liikkuen tai kotisohvalla.

Lisää lukemista matkan varrelle löytyy Lappeenrannan kirjaston laajoista sähköisistä aineistoista. Linkit e-kirjoihin ja e-lehtiin löytyvät edellä mainituista luontopolun varrella sijaitsevista kylteistä QR-koodien takaa. Sähköisiä kirjoja ja lehtiä voi lainata myös mobiililaitteella ja lukea vaikka rantaraitin varrella istuen, kesästä nauttien.


Rantaraitin opaskartta.