Kulttuuria ympäri vuoden

Lappeenrannan kulttuurilliset maisemat huokuvat historiaa ja tarjoavat upeat puitteet nauttia lähes keskieurooppalaisesta tunnelmasta. Lappeenranta on lähempänä kuin arvaatkaan, ja upeat mahdollisuudet ostoksiin, kulttuuriin ja rentoutumiseen ovat kaikki sitäkin lähempänä.
Olemme koonneet kulttuurista kiinnostuneiden suosituimmat kohteet, tapahtumat ja nähtävyydet, joista riittää ihmeteltävää. Nauti illallinen Saimaan äärellä ja maista huikopalana aitoa ja oikeaa perinneherkkua: vetyä tai atomia. 
Lappeenrannassa järjestetään vuosittain satoja erilaisia tapahtumia. Opiskelijakaupungin festivaalit, konsertit, urheilu- ja katutapahtumat levittäytyvät kaupungin sykkeestä Saimaan rannalle. 
Lue lisää tapahtumista
 

Nähtävyydet ja historia

Lappeenranta on kasvanut itäisen ja läntisen kulttuurin rajalla jo vuosisatoja. Lappeenranta sai kaupunkioikeudet 1649. Sekä ruotsalainen että venäläinen vaikutus näkyy ehkä parhaiten kaupungin vanhimmassa osassa Linnoituksessa.
Kaupunki on nyt moderni matkailukaupunki. Vanhaa on silti haluttu säilyttää. Muun muassa useimmat museot ja pari majoitusliikettäkin toimivat entisöidyissä rakennuksissa, jotka ovat erityisen mielenkiintoisa etenkin rakennusperinteen vaalimisesta kiinnostuneelle.

Lue lisää nähtävyyksistä ja historiasta

 

Lappeenrannan linnoitus

Lappeenrannan linnoitus on arvokas osa niin suomalaisten, venäläisten kuin ruotsalaistenkin yhteistä kulttuuriperintöä ja kuuluu Linnasta-linnaan – kulttuurimatkailuketjuun. Nykypäivinä linnoitus on suosittu matkailukohde ja se tarjoaa kävijöilleen runsaasti historiaa sekä vuodesta toiseen järjestettäviä tapahtumia. Linnoituksessa sijaitsevat museot, ortodoksinen kirkko ja käsityöläisten puodit. Voit vierailla Majurskan talossa kahvittelemassa ja ihailemassa paikallisten käsityöläisten taidonnäytteitä ja kulttuuri- ja tapahtumakeskus Kehruuhuone avaa ovet moderniin karjalaisuuteen.

 

Linnoituksen opastetun Luonto- ja kulttuuripolun (reitti on pituudeltaan noin 1,8 km ja sen varrella on 11 opastaulua) avulla saa kattavan tiedon alueen rakennus- ja kulttuurihistoriasta sekä omaleimaisesta kasvillisuudesta.
Muista myös napata upea selfie Lappeenranta-frameissa (Linnoituksessa sekä satamassa)!

Lue lisää linnoituksesta

Lappeenrannan museot ja taidegalleriat

Lappeenranta on kulttuurien kohtauspaikka! Kaupungista löytyy lukuisia museoita sekä taidegallerioita. Lappeenrannan kaupungin museoista Etelä-Karjalan museo, Ratsuväkimuseo ja Lappeenrannan taidemuseo sijaitsevat Lappeenrannan Linnoituksessa vanhoissa kasarmi- ja varastorakennuksissa Kristiinankadun varrella.
Etelä-Karjalan museo toimii Linnoituksen pohjoiskärjessä jykevissä, harmaissa kivimakasiineissa, entisissä tykkivarikon tiloissa. 30.10. alkaen museossa on kansainvälinen korutaiteen triennaali KORU7, joka esittelee korutaiteen tuoreita teoksia nousevilta ja jo vakiintuneiltakin tekijöiltä ympäri maailmaa. 

 

Lappeenrannan taidemuseo toimii Lappeenrannan Linnoituksessa vanhoissa, vuonna 1798 rakennetuissa kasarmirakennuksissa vastapäätä ortodoksikirkkoa. 25.9. alkaen on esillä kuvataiteilijan, taidegraafikon ja puupiirtäjän Annu Vertasen näyttely ”Huokoinen matriisi”. Retrospektiivi esittelee taittelijan tuotantoa kolmen vuosikymmenen ajalta. 

Ratsuväkimuseon näyttely ”Hakkapeliitoista hurmahousuihin – Ratsuväkielämää vuosisatojen ajan” esittelee suomalaisen ratsuväen vaiheita 1500-luvulta tähän päivään saakka.
Wolkoffin talomuseo sijaitsee linnoitusalueen ulkopuolella Kauppakadun varrella. Tutustu Wolkoffin talomuseoon opastetuilla kierroksilla. Suomenkieliset kierrokset ovat La-Su klo 12, 13, 15 ja 16.

Kaupungin keskustassa, Raatihuoneen läheisyydessä, sijaitseva Wolkoffin talo on Lappeenrannan vanhimpia säilyneitä puurakennuksia, rakennettu vuosina 1826 – 1905. Vanhimman osan rakennutti kauppias Claudelin. Talo palveli venäläisen Wolkoffin suvun kotina vuosina 1872-1983. Talon interiöörit ovat muotoutuneet neljän sukupolven aikana kootuksi autenttiseksi kokonaisuudeksi.
Taiteen ystäville löytyy lukuisia gallerioita ja taidenäyttelyjä! Galleria Pihatto sijaitsee vanhassa navettarakennuksessa, luonnon keskellä historiallisessa Lappeen vanhan pappilan miljöössä ja galleriassa järjestetään kuukausittain uusia näyttelyjä. Keskustasta löytyy myös Mai-Art Galleria sekä galleria- ja taidelainaamotila Taidekeskus Itä. Linnoituksen kärjessä sijaitsee Kaakkois-Suomen taidekäsityöläisten myymälä ja galleria Täky

 

Lappeenrannan kaupunginorkesteri

Lappeenrannan kaupunginorkesteri on maamme pienin sinfoniaorkesteri: vireä minisinfonietta, jossa soittaa 21 päätoimista muusikkoa. Orkesterin monipuolinen ohjelmisto vaihtelee kamarimusiikista sinfonioihin, klassisesta viihteeseen ja vanhasta uusimpaan musiikkiin. Saimaa Sinfonietta -kokoonpanona kaupunginorkesteri esiintyy yhdessä Mikkelin kaupunginorkesterin kanssa. Saimaa Sinfonietta konsertoi useita kertoja konserttikauden aikana Saimaan alueella. 

Lue lisää kaupunginorkesterin tarjonnasta

 

Lappeenrannan kaupunginteatteri

Lappeenrannan kaupunginteatteri on maakunnan johtava ammattiteatteri, jossa työskentelee noin 50 huippuosaajaa. Teatteri tuottaa vuosittain 4–6 ensi-iltaa kahdelle näyttämölle, minkä lisäksi monipuolista ohjelmistoa täydentävät valikoidut vierailuesitykset. Uusi kauppakeskuksessa sijaitseva teatteritalo antaa mahtavat puitteet tarjota katsojille ikimuistoisia elämyksiä.
Ohjelmisto on vaihteleva ja rikas: on draamaa, klassikkoja, musiikkinäytelmiä ja lastenteatteria. Erilaiset vierailuesitykset ja tapahtumat täydentävät ohjelmistoa: lavalla voidaan nähdä vaikkapa konsertteja ja sirkustaidetta.

Lue lisää kaupunginteatterin tarjonnasta

 

Muistomerkit

Lappeenrannassa arvostetaan viihtyisää kaupunkiympäristöä ja kaupungista löytyy erilaisia vanhoja sekä uusia puistoja. Lue lisää puistoista tästä  

Koska kaupunkimme on ollut idän ja lännen kulttuurien kohtauspaikka kautta aikojen niin myös kaupungin historia kuvastuu kaupungin muistomerkeistä. Kaupungista löytyy jopa puhuvaa patsas, Kaunis Veera -patsas on tervehtinyt asukkaita ja Lappeenrannan satamaan saapuvia matkailijoita elokuusta 2020 alkaen. Patsas heräsi henkiin kesällä 2021, ja äänensä löytäneen Veeran tarinan pääsee kuulemaan lisätyn todellisuuden mobiilisovelluksen Arilynin kautta. Lue lisää Kaunis Veera - patsaasta