Ahven

(Perca fluviatilis)


https://fi.wikipedia.org/wiki/Ahven

Ahvenet tunnetaan myös nimellä Perca fluviatilis, ne ovat yleensä 15-30 cm pituisia ja ne ovat väriltään vihreän raidallisia. Niiden evät ovat oranssi-punaisia. Jotkut ahvenet ovat vihreän sijasta kullanvärisiä. Kullan värin aiheuttaa mustan pigmentin puute. Ahven on terävä suomuinen. Se elää noin 6 vuotta ja painaa tavallisesti noin 50-350 g, mutta jotkut voivat elää jopa yli 1-2 kiloisiksi.


Ahvenet elävät hitaasti virtaavissa joissa, syvissä järvissä, lammissa ja Itämeren murtovedessä. Ne saattavat liikkua myös kylmissä, nopeasti virtaavissa vesissä, mutta ne eivät jää niihin kutemaan. Ahven on levinnyt ympäri Eurooppaa, ja se on jopa Suomen kansalliskala.

Ahven on parvikala, joka liikkuu ja etsii ravintoa päivisin parvissa. Suurimmat ahvenet ovat etupäässä petoja. Ahven syö pohjaeläimiä ja pikkukaloja. Ahvenet voivat syödä myös lajitovereitaan.

Lähteet:
https://www.jarviwiki.fi/wiki/Ahven
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ahven
https://luontoportti.com/t/1917/ahven
‘Kalat Suomen Luonnossa’ s. 37-39

Tekijät:
Alvar Åkerlund, Jimi Hovi, Nikita Mikheev, Samu Uski, Anton Sell, Voisalmen koulu

Kuva, picture: Laura Karjalainen
In english: 

Perch (Perca fluviatilis)

(Source: https://commons.wikimedia.org)

Perch, also known as Perca fluviatilis, are usually 15-30 cm long. Their appearance consists of a green striped body and reddish orange fins, along with sharp scales. Some are however gold in color, which is caused by a lack of dark pigment. It can live up to around 6 years and a perch usually weighs around 50-350 g, but some can weigh up to 1-2 kg.
They live in slowly flowing rivers, deep lakes, ponds and brackish waters in the Baltic sea. It may also move in cold, fast-flowing waters, but will not stay there in order to reproduce. Perch have spread around Europe, and are even the national fish of Finland. They swim around and search for food in swarms. The biggest perches are mainly predators. Perch eat benthic animals and small fishes. They can also eat their own kind.


Sources:
https://www.jarviwiki.fi/wiki/Ahven
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ahven
https://luontoportti.com/t/1917/ahven
‘Kalat Suomen Luonnossa’ pages 37-39.

Made by:
Alvar Åkerlund, Jimi Hovi, Nikita Mikheev, Samu Uski, Anton Sell Voisalmen koulu