Kaunis Veera -patsas

Kotkalainen kuvanveistäjä Markku Hirvelä toteutti patsaan hahmon Tatu Pekkarisen laulelman ja sen pohjalta Ville Salmisen 1950 ohjaaman elokuvan ”Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta” -tarinaan perustuen. Veistoksen tilasi lappeenrantalainen liikemies Ossi Vilhu ja kaupunki otti lahjoituksen vastaan 7.8.2020 järjestetyssä paljastustilaisuudessa tarinan syntysijoilla Saimaan rannalla, Lappeenrannan satamaan vievällä lehmuskujalla.  

 

Kaunis Veera on luonnollisen kokoinen patsas ja se on toteutettu perinteisellä pronssivalutekniikalla. Patsas seisoo kuparisen vesialtaan yläpuolella, haponkestävästä teräksestä valmistetun käden päällä. Kädellä on kuparisia lumpeenlehtiä joista vesi virtaa altaaseen. Veistoksen kivijalusta on tehty Ylämaan ruskea – graniitista ja vesialtaan reunus on Ylämaan vihreä -graniittia.

Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta –elokuvan tarina 

Elokuvan tapahtumapaikkoina ovat Saimaa, Lappeenranta, Saimaan kanava ja Pietari sekä tietenkin itse tervahöyry Prinsessa Armada. Elokuvassa on laulujen ohella runsaasti huumoria ja romantiikkaa ja sen tapahtuma-aika oli sijoitettu 1900-luvun alkuun. Pääroolissa on romanipariskunnan itselleen anastama tyttölapsi jonka he ovat nimenneet Veeraksi. 

 

Kun pariskunta yrittää myötäjäisten toivossa myöhemmin naittaa kaunista Veera-tytärtään vastoin tämän tahtoa, tyttö karkaa ja pestautuu tervahöyry "Prinsessa Armadaan" kahvinkeittäjäksi ja piiaksi.

Pietarissa laivaan tulee karkulaisia: kasakoita pakeneva suomalais-luutnantti, venäläinen aatelisnainen ja vanhempi mies, joka nähtyään Veeran medaljongin, väittää tyttöä omaksi tyttärekseen jonka romanit ovat varastaneet. Romantiikkaa, huumoria ja musiikkia tulviva elokuva säteilee kuin kaunis suomalainen kesäpäivä. Tatu Pekkarisen laulunäytelmään perustuva Kaunis Veera säilyttää aina paikkansa suomalaisten sydämissä. 
 
Kaunis Veera on nyt omalla paikallaan sataman Rantapuistossa jossa se ihastuttaa läsnäolollaan. Veeran tarinaa voi käydä kuuntelemassa Arilyn sovelluksen välityksellä. ”Kohdataan satamassa” https://arilyn.com/

 

 

 

1. Lataa maksuton Arilyn sovellus puhelimeesi Google Playst' tai Apple App Storesta

2. Osoita sovelluksella Kaunis Veera kuvaa

3. Nauti AR-kokemuksesta

Trigger - Kaunis Veera.jpg