Kaunis Veera -patsas, Markku Hirvelä, 2020

Kotkalainen kuvanveistäjä Markku Hirvelä toteutti patsaan hahmon Tatu Pekkarisen laulelman ja sen pohjalta Ville Salmisen 1950 ohjaaman elokuvan ”Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta” -tarinaan perustuen. Veistoksen tilasi lappeenrantalainen liikemies Ossi Vilhu ja kaupunki otti lahjoituksen vastaan 7.8.2020 järjestetyssä paljastustilaisuudessa tarinan syntysijoilla, Rantapuiston satamaan vievällä lehmuskujalla, Saimaan rannalla.

 

Kaunis Veera on luonnollisen kokoinen patsas ja se on toteutettu perinteisellä pronssivalutekniikalla. Patsas seisoo kuparisen vesialtaan yläpuolella, haponkestävästä teräksestä valmistetun käden päällä. Kädellä on kuparisia lumpeenlehtiä joista vesi virtaa altaaseen. Veistoksen kivijalusta on tehty Ylämaan ruskea – graniitista ja vesialtaan reunus on Ylämaan vihreä -graniittia

Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta –elokuvan tarina

Kepeän elokuvan pääroolissa, miehiä viettelevänä kahvinkeittäjänä, näyttelee Assi Nortia. Elokuvan pohjana on Matti Jurvan ja Tatu Pekkarisen laulu ”Kaunis Veera” ja Pekkarisen näytelmä. Elokuvan teon yhteydessä sai myös alkunsa Kipparikvartetti,[1] jonka jäsenistä tosin elokuvassa näkyy vain Olavi Virta. 

 

Kun mustalaispariskunta yrittää myötäjäisten toivossa naittaa kaunista Veera-tytärtään (Assi Nortia) vastoin tämän tahtoa, tyttö karkaa tervahöyry "Prinsessa Armadan" keittiöön.
Pietarissa laivaan tulee lisää karkulaisia: kasakoita pakeneva suomalais-luutnantti, venäläinen aatelisnainen ja vanhempi mies, joka nähtyään Veeran medaljongin, väittää tyttöä omaksi tyttärekseen jonka mustalaiset ovat varastaneet. Romantiikkaa, huumoria ja musiikkia tulviva elokuva säteilee kuin kaunis suomalainen kesäpäivä. Tatu Pekkarisen laulunäytelmään perustuva Kaunis Veera säilyttää aina paikkansa suomalaisten sydämissä.

Kaunis Veera on nyt omalla paikallaan sataman Rantapuistossa jossa se ihastuttaa läsnäolollaan. Veeran tarinaa voi käydä kuuntelemassa Arilyn sovelluksen välityksellä. ”Kohdataan satamassa” https://arilyn.com/