Saimaa Geopark – melontaretki Karhusaaren geokohteeseen

Saimaata kutsutaan usein itäisen Suomen aarteeksi ¬¬– eikä suotta. Saimaan alueelta löytyy lukuisia geologisia, arkeologisia ja kulttuurihistoriallisia nähtävyyksiä.

Geopark on rajattu alue, joka sisältää tieteellisesti tai maisemallisesti merkittäviä geologisia kohteita. Geologian ohella geoparkissa on myös kiinnostavia luontokohteita sekä historiallisia nähtävyyksiä. Geoparkit toimivat UNESCOn suojeluksessa.

Saimaa jörvi kajakilla by Kaisa Suojanen.jpg

Geoparkit ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan merkittävästi. Niiden tavoitteena on alueiden kestävä kehittäminen ja geologisen perinnön tuntemuksen lisääminen. Suomessa on statuksellisia geoparkkeja Rokualla ja Lauhavuori-Hämeenkankaalla.

Saimaa Geopark toimii kestävän kehityksen ja vastuullisen matkailun periaatteiden mukaisesti ja sen kymmenet yrityspartnerit tarjoavat matkailijoiden palveluja.

Geopark Saimaalla tarjoaa vierailijoille mielenkiintoisia ja merkittäviä geologisia kohteita ympäri Saimaata. Geokohteisiin pääsee tutustumaan vaellusreittien varrella, melontaretkillä sekä myös Saimaan alueen kaupungeissa, kuten Lappeenrannassa.

Hiekkalinna by Kaisa Suojanen.jpg

Melomalla geokohteisiin - kajakkien vuokraus Lappeenrannassa

Kajakki 2 by Kaisa Suojanen.jpg

Melontareissu Saimaan kauniissa saaristossa on ikimuistoinen kokemus ja samalla myös mainio tapa tutustua alueen geokohteisiin.
Kanoottien ja kajakkien vuokraus onnistuu kätevästi Lappeenrannan Hiekkalinnan yhteydessä toimivalta DrakkarSportilta (drakkarsport.com/). Samasta pisteestä voi vuokrata myös SUP-lautoja, soutuveneitä, sähköretkipyöriä sekä maastopyöriä. Vuokrauspisteen asiantunteva henkilökunta antaa ohjeita ja hyviä vinkkejä melontaretkelle. Pisteestä voi tarvittaessa pyytää myös kartan navigoinnin avuksi.

Hiekkalinnan infopiste by Kaisa Suojanen.jpg   Hiekkalinnan infolaisia by Kaisa Suojanen.jpg

Melontareitit eivät Saimaalla lopu kesken ja reittien pituudet sekä vaikeustasot vaihtelevat laidasta laitaan. Kanootteja ja kajakkeja voi vuokrata muutamiksi tunneiksi lähellä oleville vesistöille tai jopa viikoksi pidempiä melontareissuja varten. Yön yli kestävillä melontaretkillä voi yöpyä kätevästi Saimaan rannoilla sijaitsevilla lukuisilla laavuilla.

Kajakki Satamassa by kaisa Suojanen.jpg   Kajakki 3 by Kaisa Suojanen.jpg

Melontaretki Karhusaaren geokohteeseen

Lappeenrannan seutu tarjoaa monipuolisesti erilaisia geokohteita ja kulttuurihistoriallisia nähtävyyksiä. Yksi niistä on Lappeenrannan edustalla sijaitseva Karhusaari. Kesäaikaan Karhusaareen pääsee helposti veneellä tai melomalla ja talvella jäätilanteen salliessa myös hiihtäen tai luistellen.

Kajakki by Kaisa Suojanen.jpg

Karhusaari sijaitsee noin kilometrin päässä Lappeenrannan satamasta. Ennen saareen rantautumista, Karhusaari kannattaa kiertää melomalla ja samalla tutustua sen kauniisiin rantakallioihin myös vedestä käsin.

Karhusaari by Kaisa Suojanen.jpg

Kajakki Karhusaari by Kaisa Suojanen.jpg

Kajakki Karhusaari 2 by Kaisa Suojanen.jpg   Karhusaari 2 by Kaisa Suojanen.jpg

Karhusaari on geokohteena mielenkiintoinen, sillä sen jäätikön hiomista kallioista löytyy paljon erikoisia merkkejä jääkauden ajalta. Kalliot koostuvat kiillegneissistä ja graniitin osista. Karhusaaressa toimi 1940 ja 1950-luvulla myös suosittu tanssipaviljonki, jonne ihmiset saapuivat tansseihin Lappeenrannasta. Paviljonki tuhoutui 1970-luvun lopulla tulipalossa.

Karhusaareen on helppo rantautua laiturin kautta. Laavu tarjoaa erinomaisen eväspaikan tulipaikkoineen.

Karhusaaren nuotio by Kaisa Suojanen.jpg   Keksi by Kaisa Suojanen.jpg

  

Kaisa Suojanen