Karhusaari

Karhusaari on ympärivuotinen saariretkikohde aivan Lappeenrannan kaupungin edustalla noin 1 km vesimatkan päässä satamasta.

Karhusaaren etelärannan kalliolle rakennetulle laavulle mahtuu nuotiotulen ympärille iso porukka nauttimaan retkieväistä ja nuotiotulesta.

 

Laavun edessä on laituri, johon pääsee kesällä veneellä ja kanootilla. Talvella riittävän vahvan jääpeitteen aikaan Kaupunginlahdelta pääsee Karhusaareen hiihtämällä tai lumi- ja jäätilanteen salliessa myös kävellen. Laavussa on mukava istua katselemassa nuotiotulta sekä kaupungin keskustaan päin avautuvaa näkymää. Laavuun mahtuu hyvällä sovulla jopa parikymmentä henkilöä kerralla.

Talvella riittävän paksun jääpeitteen aikaan Kaupunginlahdelta pääsee Karhusaareen hiihtolatuja ja luistelurataa pitkin. Kesäisin Karhusaareen voi meloa tai soutaa.

 

Saari on kallioinen, ja sitä peittääkin monin paikoin vain ohut kunttakerros. Kalliot koostuvat alueelle tyypillisesti kiillegneissistä, jossa on graniittisia osia. Jäätikön hiomista ja aaltojen huuhtomista avokallioista löytyy myös erikoisia piirteitä: saaren pohjoiskärjen kallioista, joissa on kiillegneissisulkeumia graniitin seassa, osia kiillegneissistä on paikoitellen rapautunut muuta kalliopintaa syvemmälle. Rapautuneet osat ovat sisältäneet kalkki-, hiili- ja rikkipitoisia kerroksia ja konkreetioita, ja muodostavat nyt erikoisia kuvioita kallion pintaan.

Lähde: Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö