Romanttinen kevätyö -konsertti soi tunteita ja tuoksuja

6.5.2022

Lappeenrannan kaupunginorkesterin konsertti ”Romanttinen kevätyö” soi keskiviikkona 11.5. Lappeenranta-salissa klo 19.00. Matias Parikka käyrätorvensa kanssa.

Johtaa Erkki Lasonpalo
Solisti Matias Parikka, käyrätorvi

Felix Mendelssohn: Hebridit alkusoitto op. 26
Richard Strauss: Käyrätorvikonsertto nro 1 Es-duuri op. 11
Nikolai Rimski-Korsakov: Scheheradzade, sov. Jani Kyllönen

Sinfoninen runo syntyi luolan äärellä

Konsertin aloittaa Felix Mendelssohnin sinfoninen runo Hebridit vuodelta 1830. Mendelssohn oli matkaillut Skotlannissa ja innoittui näkemästään "soivasta luolasta" nimeltään Fingals Cave. Hän sai ihanan melodian tuon 60 metriä syvän ja 10 metriä korkean akustisesti soivan luolan äärellä ja näin syntyi orkesterirunoelma Hebridit, jonka nimi alun pitäen oli Yksinäinen saari.

Puhallinkirjallisuuden uljaimpia konserttoja

Matias Parikka on Lappeenrannan kaupunginorkesterin käyrätorven äänenjohtaja. Matiaksen solistinumero Richard Straussin Käyrätorvikonsertto nro 1 kuuluu puhallinkirjallisuuden uljaimpiin konserttoihin. Vuosina 1882–83 Richard Strauss kirjoitti konserttonsa kahdessa versiossa, toisen pianosäestyksellisen ja toisen orkesterille. Teoksen ensiesitys tapahtui vuonna 1883 Münchenissä. 

Tuhannen ja yhden yön tarinat innoittivat teoksen

Šeherazade op. 35 on Nikolai Rimsky-Korsakovin säveltämä sinfoninen sarja sooloviululle ja orkesterille. Säveltäjä sai teokseen innoituksen Tuhannen ja yhden yön saduista. Teoksen kantaesitys tapahtui 3. marraskuuta 1888 Pietarissa Rimski-Korsakovin johdolla.

Teoksen osat ovat:

  1. Meri ja Sinbadin laiva 
  2. Prinssi Kalendarin tarina 
  3. Nuori prinssi ja nuori prinsessa 
  4. Juhlat Bagdadissa. Meri. Laiva murskautuu vaskiratsastajaa kantavaan kallioon

Tarina tapahtuu 800-luvun Intiassa. Sulttaani joutuu ensimmäisen vaimonsa pettämäksi. Varmistaakseen, etteivät myöhemmät vaimot voi pettää häntä, hän ottaa joka päivä uuden vaimon, viettää yhden yön tämän kanssa ja aamun tullen teloituttaa vaimonsa. Näin jatkuu, kunnes hänen vaimokseen hankkiutuu suurvisiirin viisas tytär Šeherazade, joka kertoo hänelle tarinaa. Joka yö, kun aamu alkaa sarastaa, Šeherazade lopettaa tarinansa jännittävään kohtaan. Sulttaani haluaa aina kuulla tarinan lopun ja siirtää Šeherazaden teloitusta seuraavalle päivälle. Kun tarinat loppuvat tuhannen ja yhden yön jälkeen, sulttaani kertoo, että on rakastunut Šeherazadeen eikä halua teloituttaa häntä.

Konserttiliput 30 € / 21 €: https://www.lippu.fi/artist/lappeenrannan-kaupunginorkesteri/romanttinen-kevaetyoe-3059542/

Lisätiedot:

Milko Vesalainen
Intendentti – Lappeenrannan kaupunginorkesteri
040 547 8706
milko.vesalainen(at)lappeenranta.fi