7 syytä suunnata Lappeenrantaan

Kokemuksia Lappeenrannassa

1. Elävä linnoitus

Kun Lappeenranta vuonna 1649 perustettiin, se syntyi juuri Linnoitusniemeen, josta asutus on levittäytynyt vuosisatojen aikana nykyisiin mittoihinsa. Vaikkei tervatynnyreitä enää vieritetä kohti Saimaata, eivätkä piiat ämpäreineen kipua vesiportinkujaa, voi Saimaan vettä yhä juoda ja satamaan lipuvia laivoja pälyillä valleilta. Kristiinankadun mukulakivet kuljettavat niin museoiden aarteiden ja raja-alueen historian pariin kuin kulttuuritapahtumiin 200-vuotiaalle entiselle naisten ojennuslaitokselle, nykyiselle tapahtuma- ja kulttuurikeskus Kehruuhuoneelle. Linnoituksessa voi nauttia ravintoloiden tarjonnasta ja idyllisen Majurskan herkuista.

 

Päivän kruunaa vanhan kaupungin pääportin tuntumassa sijaitseva katettu kesäteatteri, jossa näytelmien ohella tanssitaan kansantansseja ja lauletaan yhdessä. Omaperäisiä matkamuistoja, tuliaisia ja lahjoja löytää museokaupoista ja putiikeista. Luontomatkailijat kiertelevät entisöidyillä valleilla kasviharvinaisuuksia etsimässä, ja rauhaa kaipaavat hiljentyvät Suomen vanhimmassa ortodoksisessa kirkossa tai käyskentelevät Vanhassa puistossa, joka tunnetaan paremmin Pusupuistona.

2. Saimaa alkaa Lappeenrannasta

Suomen suurin järvi alkaa Lappeenrannan satamasta. Saimaata voi ihailla satamatorille parkkeeratun legendaarisen tervahöyryn Prinsessa Armadan kannelta, vanhan kaupungin linnoituksen valleilta tai Linnoituksenniemestä Myllysaareen jatkuvalta rantabulevardilta. Järveen voi sukeltaa Myllysaaren hiekkarannalta tai vuokramökin laiturilta.

 

Saimaan valloituksen voi aloittaa Linnoituksenniemen Hiekkalinnan matkailuneuvonnasta vuokratulla kanootilla, kajakilla tai perhematkailuun sopivalla soutuveneellä. Satamasta lähtee myös lukuisia risteilyjä saaristoon sekä Saimaan kanavalle. Rantoja, siltoja ja Saimaan kanavaa voi myös lähestyä autoillen tai pyöräillen. Luukkaansalmen silta on tullut tutuksi tv-sarja Sorjosesta. Matkailuneuvonta opastaa sopiville reiteille ja vuokraa myös pyöriä tunneiksi tai viikoiksi.

M/S Camilla Karelialinesin verkkosivut

M/S Saimaa Margareta Saimaan risteilyjen aikatauluristeilyt

3. Atomi ja Vety

Lappeenrannassa on Suomen paras ratkaisu pikanälkään. Jo yli 40 vuotta vanhaan tuhtiin perinneruokaan pääsee tutustumaan kauppa- tai satamatorilla. Alun perin atomi- ja vetypommeiksi nimettyihin lihapiirakoihin ahdetaan atomin kohdalla joko keitetty kananmuna tai savu- tai keittokinkku, vetyyn puolestaan molemmat. Valinnaisina lisukkeina tulevat raakasipuli, valkosipulimajoneesi, kurkkusalaatti, ketsuppi ja sinappi. Vierailu Lappeenrannassa ei ole täydellinen ilman tätä paikallista herkkua.

4. Hiekkalinna

Lappeenrannasta löytyy hiekkaa – 3 miljoonaa kiloa. Kierrätämme sen kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti vuosittain uuteen muotoon. Muotoilussa meitä auttavat koululaiset sekä paikkakuntalaiset ja ulkomaiset osaajat. Suomen suurin hiekkalinna on noussut jo kymmenen vuoden ajan Linnoitusniemen kärkeen. Suosittu käyntikohde on avoinna kesäisin.

Kesällä 2020 Lappeenrannan Hiekkalinnalta löytyy kaikkien rakastama Hiekkalinna sekä muutamia muita veistoksia kuten tv-sarjan Sorjosen kuvauksissa esiintynyt teos. Matkailuneuvonta palvelee ja ohjaa alueen kohteisiin sekä vuokraa välineitä Saimaan valloitukseen.

Hiekkalinnan alue on avoinna 1.7.–30.8.2020 .

 

Kesällä Hiekkalinnalta on mahdollista lähteä muun muassa melonta-saunalautta- ja pyöräily-saunalautta-yhdistelmäretkille tai ottaa kaupunkipyörä käyttöösi. Upeat Saimaa Geoparkin kohteet kuuluvat uusiin melontakohteisiin. Vuokrausvälineistöstä löytyy retkeilyn perustarvikkeita, jotka edesauttavat matkailijoiden mahdollisuuksia tutustua ja yöpyä saaristoissa. Myös Taipalsaarelle, Joutsenoon ja Savitaipaleelle on avattu Drakkarin vuokrauspisteitä, josta matkan voi aloittaa tai jonne vaikkapa Hiekkalinnalta alkaneen retken voi päättää.

5. Lappeenrannan kaupunginteatteri

Lappeenrannan uusi kaupunginteatteri sijaitsee ydinkeskustassa, Kauppakeskus IsoKristiinan (Kaivokatu 5) laajennusosan ylimmässä eli kolmannessa kerroksessa kansitasolta laskettuna. Teatterin, ravintoloiden ja kauppojen välittömässä yhteydessä ja saman katon alla sijaitsee myös hotelli.
Lappeenrannan ratkaisu sijoittaa kaupunginteatteri kauppakeskuksen ylimpään kerrokseen on tiettävästi ainutlaatuinen koko Euroopassa. Ratkaisun voi katsoa ennakoivan teatterimaailman rakennemuutosta: esitykset palaavat juurilleen, torille ja kansan keskelle.
Kaupunginteatterin on suunnitellut ALA Arkkitehdit Oy. Teatteriin voi tutustua teatterijohtajan vetämillä ryhmäkierroksilla, joita järjestetään kerrallaan vähintään viidelle hengelle. Kierroksen hinta on 10 euroa per osallistuja.

6. Sorjosen Lappeenranta

Missä muualla astelet lomaillessasi suoraan fiktioon kuin Lappeenrannan Bordertown-miljöössä? Lappeenrannan rajaseudulla kohtaa kaksi maailmaa: fiktiivinen rikossarja Sorjonen ja todellinen kesäkaupunki Lappeenranta. Ylen Kotikatsomossa syksyllä 2016 esitetty sarja on kirjoitettu varta vasten Lappeenrantaan ja se kuvattiin kaupungissa loppukesästä 2015. Sorjonen-sarjan toisen kauden kuvattiin Lappeenrannassa syksyllä 2017. Sarjan luojan, lappeenrantalaissyntyisen Miikko Oikkosen mukaan kaupunkia kohdellaan Sorjosessa kuin se olisi yksi pääroolien esittäjistä.

Rikossarja kertoo KRP:n huippututkija Kari Sorjosesta, jonka vaimo Pauliina on kuntoutumassa vakavasta sairaudesta. Perhe päättää muuttaa Pauliinan lapsuusmaisemiin, pieneen rajakaupunkiin Itä-Suomeen. Lappeenrannassa Sorjonen ottaa vastaan pestin Vakavien rikosten erikoisyksikössä, jotta perhe saisi enemmän aikaa yhdessä ja Kari mukavampia rikoksia ratkaistavakseen.

Lue lisää


Lisätiedot ja varaukset:
puh. 05 667 788
lappeenranta@gosaimaa.com

7. Venäjän rajakaupunki

Lappeenranta on Pietarin läheisin eurooppalainen kaupunki ja Suomen toiseksi vierailluin kaupunki. Kaupungissa vierailee noin 1,5 miljoonaa venäläistä vuosittain. Kansainvälisyys ja rajan läheisyys näkyvät Lappeenrannan historiallisissa kohteissa, kuten linnoituksessa, ja myös tämän päivän palveluissa. Linnoituksessa sijaitsee Suomen vanhin ortodoksinen kirkko. Kaupungissa palvellaan suomen ja englannin lisäksi venäjäksi. Nuijamaan raja-asema on suosittu moderni rajanylityspaikka vain noin 30 kilometriä Lappeenrannasta.

 

Saimaan kanava tarjoaa viisumivapaan yhteyden Viipuriin ja Pietariin 72 tunnin matkoille. Matkoille tulee rekisteröityä kolme päivää ennen matkan alkua. Saimaa Travel palvelee Venäjän matkoihin liittyvissä asioissa. Lappeenrannassa sijaitsee myös Venäjän viisumikeskus ja Vainikkalan asemalta matkustaa Pietariin vain 1,5 tunnissa Allegro-junalla.

Tietoa sähköisestä e-viisumista Venäjälle