Linnoitus

Lappeenrannan linnoitus on arvokas osa niin suomalaisten, venäläisten kuin ruotsalaistenkin yhteistä kulttuuriperintöä. Rakennuksista vanhimmat, kuten pääportin vartiorakennus eli nykyinen Ratsuväkimuseo, nykyiset Lappeenrannan taidemuseon rakennukset, ortodoksinen kirkko ja Komendantin talo, ovat 1700-luvun viimeisiltä vuosikymmeniltä. Pääosa puurakennuksista on 1800-luvun jälkimmäiseltä puoliskolta ja tiiliset sotilaskasarmit 1900-luvun alkupuolelta.

Tietoa Linnoituksesta

Museoiden, puotien ja ravintoloiden Linnoitus

Nykypäivinä linnoitus tarjoaa kävijöilleen runsaasti historiaa sekä vuodesta toiseen järjestettäviä tapahtumia. Linnoitus on myös suosittu matkailukohde. Linnoituksessa sijaitsevat museot, taidegalleriat, ortodoksinen kirkko ja käsityöläisten puodit. Linnoituksen rakennukset ovat pääosin Venäjän vallan ajalta, 1700- ja 1800-luvuilta. Pääkatu Kristiinankatu on nimetty Ruotsin kuningatar Kristiinan mukaan, jonka valtakauden aikana linnoituksen mäelle perustettiin kaupunki nimeltään Lapwestrandh eli Lappeenranta.

Kulttuuria ja tapahtumia

Linnoituksen alueella on rikas museotarjonta. Linnoituksessa sijaitsevat Etelä-Karjalan museo, Lappeenrannan taidemuseo sekä Ratsuväkimuseo. Myös Suomen vanhin ortodoksikirkko löytyy Linnoituksesta. Neitsyt Marian suojelukselle pyhitetty kirkko on vuodelta 1785. Voit vierailla Majurskan talossa kahvittelemassa ja ihailemassa paikallisten käsityöläisten taidonnäytteitä. Kulttuuri- ja tapahtumakeskus Kehruuhuone avaa ovet moderniin karjalaisuuteen. Kehruuhuoneella voi lounastaa sekä järjestää yksityistilaisuuksia. Linnoituksessa on tapahtumia ympäri vuoden, ja esimerkiksi joulun alla Katariinan torilla järjestetään vanhan ajan joulumarkkinat ja elokuussa vietetään vanhan kaupungin päiviä.

Ikimuistoisia hetkiä

Linnoituksen vallit tarjoavat ihastuttavia kävelypolkuja kuin picnic-paikkoja. Kahvilla voi käydä maankuulussa Majurskassa ja lounaalla jo 200-vuotiaalla Kehruuhuoneella, joka on aiemmin toiminut muun muassa naisten ojennuslaitoksena.

Linnoituksen alueesta on tehty maksuton kartta, jonka voit noutaa matkailuneuvonnasta (Brahenkatu 5, kauppakeskus IsoKristiina). Voit tutustua linnoituksen alueeseen myös mobiililaitteellasi. Järjestelmä paikantaa sinut ja opastaa sinut alueen eri kohteisiin ja antaa lisätietoa.

Kristiinankatu Linnoituksessa, ilmakuva.

Lappeenrannan vanha kaupunki

Vuonna 1649 perustettu Lappeenranta oli aikoinaan Suomen tervakaupan keskus ja vilkas markkinapaikka. Saimaaseen työntyvä niemi oli myös liikenteellisesti ja strategisesti houkutteleva. Kaupungin linnoittamisen aloittivat ruotsalaiset 1720-luvulla. Koska Viipuri oli menetetty Venäjälle, oli Lappeenrannasta tullut Ruotsille tärkeä rajakaupunki. Kun Ruotsin ja Venäjän raja muutamaa kymmentä vuotta myöhemmin siirtyi Kymijoelle, vaihtuivat linnoittajat venäläisiksi.

Voit myös bongata ratsukoita Linnoituksen alueella heinäkuussa!